maandag 20 juli 2020

2 Sevilla

Dag 2  Vrijdag 18 April 2014    Sevilla


Het weer is vandaag bewolkt in de ochtend 16 graden tegen de middag was het 20 graden.

We gaan de stad bekijken en een stempel halen in onze pelgrimspas.

Leuk filmpje over een stadstour door Sevilla:  

https://www.youtube.com/watch?v=Nan1PhQVwFQ



Om 08.00 uur pakken we weer bus 28 naar het centrum, we hebben geluk we zien weer een processie bij de Catedral de Santa Maria de la Sede en het is weer erg druk. De stadsreiniging is bezig de troep van gisteren en vannacht op te ruimen kunnen wij in Nederland een voorbeeld aan nemen. We gaan ook even de Catedral bezoeken kunnen zo door lopen vanaf 11.00 uur moet je betalen. Hierna gaan we ontbijten moeilijk om een plekje te vinden op een terras maar het lukt. Na het ontbijt gaan we naar het toeristenbureau tegenover de zij ingang van het Reales Alcazares dit is op Goede Vrijdag gesloten om te vragen waar we een Credencial del peregrino kunnen krijgen. We hebben er nog een nodig want de pas van Leo ligt nog thuis in Zwitserland. We kunnen er een krijgen in Hotel Simon, Garcia de Vinuesa vlak achter de Catedral kost 2,00 Euro.



We kopen een pelgrimspas in dit hotel voor Leo

Nu gaat het weer naar de Catedral om een stempel te halen, je hoeft je niet aan te sluiten bij de bezoekersrij heeft iemand uit de kerk tegen me gezegd, gewoon voor bij lopen en naar de kassa gaan waar je een stempel kan krijgen. Wel even wachten tot het 11.00 uur geweest is voor die tijd lukt het niet.

Pelgrimspas kan je ook op de volgende adressen krijgen:

    In de Kathedraal hier kan je ook je eerste stempel halen.
    Hotel Simon zie voor het adres hierboven.
    of bij Asociación de Amigos del Camino de Santiago „Via de la Plata“
    Calle Paraíso, 27
    41940 Tomares (Sevilla)
    Tel. 95 415 44 85
    De buitenwijk Tomares kan je van het Estación de Autobuses (Estación de Cordoba)
    met Bus Nr. 31 in ca. 20 Minutengemakkelijk te berijken.


Even wat wetenswaardigheden over Sevilla

Sevilla is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse-autonome regio Andalusie.Het is de belangrijkste stad van Zuid-Spanje op het gebied van cultuur, politiek, economie en kunst. In 2012 had de stad 702.355 inwoners, en in de agglomeratie Sevilla wonen 1.317.098 mensen.

Sevilla aan de rivier


Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir die voor niet al te grote zeeschepen bevaarbaar is tot in de stad. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Europa, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcazar en de Torre del Oro zich bevinden. De Sevillaanse wijk Triana wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco. De stad staat in Spanje ook bekend om het niet-officiële, maar zeer afwijkende dialect dat er gesproken wordt. Door de uitspraak zijn de “sevillanos” zelfs voor andere Spanjaarden niet altijd te verstaan De ontdekking van de Nieuwe Wereld door Christoffel Columbus in 1492 en het begin van de Spaanse kolonisatie was een zeer belangrijke gebeurtenis voor Sevilla. Vanaf dat moment werd het namelijk de belangrijkste haven tussen Europa en Amerika en de thuisbasis van de beroemde zilvervloot.i Een van de bekendste gebouwen van de stad is de kathedraal Maria de la Sede, het grootste kerkgebouw
van Europa na de Sint Pieter in Rome. en de St.Paul’s Kathedraal in Londen en de grootste gotische kathedraal ter wereld.
De Kathedraal



Hier hebben we onze eerste stempel gehaald Leo en ik voor onze fietstocht , de Zilverroute of te wel Via de la Plata.


Nog wat bezienswaardigheden

·  Caños de Carmona: de resten van een Romeins aquaduct

·  Casa de Pilatos een klein Andalusisch paleis

·  De wijk ”Santa Cruz”: een historische wijk vol met rustige en kleine pleintjes, bloemen en pittoreske   gebouwen

·  Hospital de la Santa Caridad: een liefdadigheidsinstelling met een kerk in barokstijl, bekend vanwege de serie Games of Thrones


·  Monasterio Santa María de las Cuevas: een klooster

·  Murallas de Sevilla: stadsmuren

·  Palacio Arzobispal: aartsbisschoppelijk paleis

·  Palacio de las Dueñas: woonpaleis van de Hertogin “Cayetana de Alba”, de rijkste vrouw van Spanje

·  Parlamento de Andalucía

·  Plaza de América

·  Plaza de Toros“La Maestranza”, de grootste stierenvechtarena van Spanje, gebouwd in 1749

De oude tabaksfabriek , Bizet plaatste de eerste akte van de opera Carmen voor de fabriek.



Hier kom je langs als je met bus 28 vanaf het Ibis hotel naar het centrum gaat, als je bij de eindhalte uitstapt links aanhouden ga je naar het centrum. Binnen 20 min. Ben je hier.

Het gebouw is nu een deel van de universiteit en het wemelt hier van de magere jonge meisjes in strakke broeken die behoorlijk paffen. Na hun dertigste zijn Spaanse jonge vrouwen gedoemd om zijwaarts uit te dijen, dit wordt de wraak van de olijfolie genoemd ( heb ik ergens gelezen ).


De Semana Santa in Sevilla wordt traditioneel gevierd in de lente, tijdens de eerste volle maan, niet alleen in Sevilla. Tijdens de Heilige Week wordt de stad overspoeld door bedevaarders en toeristen. De religieuze viering wordt traditioneel afgesloten met een groot feest, waar jaarlijks honderdduizenden Spanjaarden op afkomen. Daarnaast zijn er het hele jaar door processies van kleine broederschappen..De verering van de Moeder Gods is voor de Sevillanen een trots, overal is zij aanwezig in de stad.


Nog wat over het klimaat:

Sevilla staat bekend om zijn extreem hete klimaat; de gemiddelde jaartemperatuur is dan ook 18,6 graden
Celsius. Dit maakt Sevilla een van de warmste steden van Europa. De winters zijn zeer mild; in januari, de koudste maand van het jaar, is de gemiddelde maximumtemperatuur 16 graden Celsius. De zomers zijn erg heet, droog en lang; van maart tot en met november kan de temperatuur de 30 graden bereiken.

In de maand juli is de gemiddelde maximumtemperatuur maar liefst 35,3 graden en de 40 graden-grens
wordt met grote regelmaat overschreden.

Nog iets over het eten

De Andalusische keuken in haar geheel is nationaal vooral beroemd om de vele zoete lekkernijen.

Typische zoetigheden van Sevilla en omgeving zijn “polvorones” en “mantecados”, een soort koekjes met amandelen, die met name rondom kerst massaal worden gegeten. Andere typische culinaire hoogstandjes zijn: “pestiños” (honingkoekjes), “roscos fritos” (zeer zoete gefrituurde donuts) en  “tortas de aceite” (een soort dunne taartjes gemaakt van olijfolie). Ook de typische salmorejo mag niet vergeten worden, hoewel niemand zeker weet of deze lekkernij écht uit Sevilla komt (sommigen beweren dat het Cordobees is). Het gaat om een koud gerecht gemaakt van tomaat, groene paprika, komkommer, knoflook, broodei, olie en azijn. Vaak wordt het gerecht vergeleken met koude tomatensoep, maar eigenlijk is dit iets heel anders.

Als je tapas wilt eten ben je in de oude stad van Sevilla aan het goede adres. De binnen stad heeft
een grote dichtheid aan tascas (Tapa barretjes) waar het wemelt van hongerige klanten.
Na 19.00 uur staat de tapkast , boordevol borden met tapas van allerlei soorten, eieren, kaas, ham etc. Hieronder volgt een stappenplan als je heel veel tapas wilt eten (heb ik gelezen in een leuk boekje van Polly Evans Tapas en Trappers.

De binnenstad


A: slenter eerst langs alle bezienswaardigheden in Sevilla tot je honger en dorst krijgt.

B; Kies de druktste en rokerigste Tasca (Tapa bar) uit. Het is van groot belang dat de vloer     een bende is,  dit betekent dat het een populaire bar is.

C: bestel een drankje en vraag de barkeeper om een bord.

D: maak zorgvuldig een afweging van wat je gaat pakken.

E: Bedenk dat alles er erg lekker eruit ziet de tortilla of de croqueta of de ham of een stuk worst eieren etc.

F: Doe alles wat je lekker vind op je bord. Ga met je bord naar de barkeeper en laat zien wat je gaat eten anders  krijg je later problemen met het afrekenen. (Even eerst vragen wat   een tapa kost, anders moet je straks nog ergens gaan pinnen.

 G:  Drink niet te snel en eet langzaam want je hebt nog een paar uurtjes te gaan, je kan altijd weer nieuwe tapas halen  en ga elke keer langs de barkeeper zodat hij weet wat je straks betalen moet.

 E: Wanneer je klaar bent om te vertrekken,  vergeet dan niet om je papieren servet op de grond te gooien als compliment aan de bar. (wel even controleren dat er al genoeg rotzooi op de grond ligt, anders krijg je      een probleem met de eigenaar.

Na ons stempeltje gehaald te hebben gaat het dwars door de wijk Santa Cruz (moet je beslist door heen lopen) naar Plaza de Espana, hier zoeken we weer een terras op om wat te eten en te drinken. Daarna gaan we boodschappen doen voor morgen, dat word onze eerste fietsdag richting El Real de la Jara.

Om 15.00 uur zijn we weer in ons hotel, we checken even onze fietsen en nemen de route door.

Vanavond om 17.00 uur gaan we weer even naar het centrum met bus 28. We hebben geluk vandaag zijn ongeveer 7 processies onderweg, we zien heel veel puntmutsen en altaren voor bij gaan. We gaan weer wat eten en drinken op een terras hierna nog even de catedral in, word net een altaar met Maria binnen gedragen.



Voor de catedral is ook een kinderwagen stalling bij ons in Nederland is het een fietsenstalling.  S,avonds om 22.00 uur zijn nog heel wat ouders met kleine kinderen onderweg.We pakken weer bus 28 naar ons hotel moeten nog wat spullen inpakken want morgen beginnen we te fietsen. Het Ibis Butget hotel kost 42 eurp per nacht voor 2 personen als je het via internet boekt, aan de bali ben je 65,00 euro kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten