maandag 20 juli 2020

1 Amsterdam-Sevilla

Dag 1 Donderdag 17 April 2014  Amsterdam/Sevilla  met Transavia (Harry)
                                                    Geneve-Sevilla met Easyjet (Leo)

 Weer:  in Sevilla 28 graden in de schaduw


Wij overnachten in het Ibis Butget in Sevilla


Ik vertrek ongeveer om  09.00 uur van huis, mijn vrouw en mijn kleine nichtje uit Zwitserland brengen mij naar Schiphol, mijn fiets heb ik al een dag ervoor in een grote doos ingepakt, trappers eraf het voorwiel eruit gehaald, wat lucht uit de banden laten lopen en inpakken maar.

We komen bij Raasdorp in een grote file terecht die tot .Badhoevedorp  stil staat volgens de radio. We  nemen vanaf Raasdorp de A5 richting Den Haag en hierna de eerste afslag naar schiphol waar we om 10.00 uur aan komen en kunnen hierdoor zonder problemen door rijden. Na het afscheid en geknuffel ga ik naar de incheckbali van Transavia, Transavia zit in Termenal 1 en je moet inchecken bij bali 3 je fiets word hier gewogen moet je later inleveren bij het loket voor grote voorwerpen. Daarna door de security check en we kunnen koffie drinken en wachten tot we vertrekken. We vertrekken op tijd 12.15 uur om 15.05 landen we in Sevilla waar het 28 graden in de schaduw is.

Mijn vriend Leo is al een uur vroeger aangekomen uit Geneve en wacht mij op.
Ik krijg wel even de schrik te pakken mijn fietsdoos is aan de onderkant helemaal open, ik mis een trapper overal gezocht bleek later aan de zijkant van mijn snelbinder vast gemaakt te zijn, grote opluchting dus, hoe moet je met een trapper naar Sevilla fietsen. Fiets in elkaar gezet intussen was nog een echtpaar uit Nederland hun fiets in elkaar  aan het zetten, even kennis gemaakt fietsen zaterdag ook naar Santiago de Compostela zullen elkaar nog wel eens ontmoeten .

                                        
                              Wij halen onze fietsen uit de dozen en monteren de trappers en de rest

Mijn vriend Leo  heeft zijn fiets al gemonteerd, was een uur eerder aangekomen dan ik, uit Geneve was al van 05.00 uur onderweg uit Biglen een dorpje wat bij Bern licht, moest eerst met de trein vanaf Bern naar Geneve reizen.

Leo was mijn fietsmaatje van 2012 toen ik van de bron van de Donau met hem naar de Zwartezee fietste.

Zie mijn verslag www.fietsenlangsdedonau.shareyourstory.nl

Na een half uur is alles in orde, we staan klaar om te vertrekken. Onze lege dozen komen bij de rest en na een korte controle staan we op de parking. Gelukkig zijn we goed ingelicht, de weg naar Sevilla is een soort expresweg zonder enige voorziening voor fietsers.

Via de pechstrook proberen we het Ibis Hotel heelhuids in de stad te bereiken, het is ongeveer 8 kilometer fietsen.


Hier overnachten wij in Sevilla



We krijgen kamer 107, alles uitpakken en even badderen en dan pakken we bus 128 naar het centrum van Sevilla voor 1,40 euro.




Het is erg druk in Sevilla de processies zijn al op pad bij de cathedral de Santa Maria de la Sede is het geen doorkomen aan lijkt 30 april wel in Amsterdam. Om de cathedral is alles afgesloten alleen als je een kaartje hebt mag je doorlopen. Maar een terrasje opgezocht en wat tapas en een biertje gedronken.



Hierna weer wat rond gelopen en naar een kinder processie gekeken druk en nog eens druk en het is erg warm over de 30 graden.

Sevilla Processie
Sevilla processie


Tegen 22.00 uur pakken we weer bus 128 naar ons hotel s,avonds moet je gepast betalen zorg dat je genoeg klein geld bij je hebt.
Tegen 22.30 uur waren we weer in het hotel.


Vliegveld bus: Elke 30 min naar Puerta de Jerez in het centrum van Sevillas. Prijs: 2,40 Euro.

Taxi: 10-15 min naar het centrum. Prijs: 19-21 Euro.


Stadbus
De oranje stadbussen kosten per ritje 1,40 Euro, 10 rittenkaart (Bonobus) kost  weet ik nog niet.
Transportes Urbanos de Sevilla (TUSSAM) | Tel: 954 420 011

In de stad kost de Taxi  ca. 15 Euro van Noord- naar  Zuid van het Centrum van de stad.


Gevaren in Sevilla

Sevilla is redelijk veilig. Het is natuurlijk wel een toeristische stad, dus zaken als zakkenrollers en bedelaars liggen wel op de loer. Vooral in het drukke centrum of in de toeristische wijk Santa Cruz moet je extra opletten. Ook wonen er in de stad veel zigeuners die je wat proberen te verkopen. Ze geven je bijvoorbeeld in eerste instantie een gratis bloem, maar willen daar later toch geld voor. Trap er niet in en neem niets aan. 's-Nachts kan het in rustige stukken onveilig voelen. Vertrouw op je eigen gevoel en pak bijvoorbeeld een taxi. Langs de oever van de rivier zitten 's-avonds veel jongeren. Ze drinken, roken, hangen daar en kunnen nog wel eens opmerkingen naar voorbijgangers maken. Ondanks dat dit intimiderend kan zijn, kun je hier maar het beste gewoon geen aandacht aan besteden.
Het busbedrijf Tussam heeft een goede website en biedt een buslijn naar elke wijk. Wel even in gedachten houden dat het niet Nederland is waar de bus bijna op de minuut bij de halte verschijnt. Dus heb net als de Sevillianen geduld als de bus iets te laat komt... 

Er zijn verschillende kaartsoorten:

Toeristen-dagkaart: 5 euro, geldig in alle buslijnen, verkrijgbaar bij informatieloketten (Prado de San Sebastián en Plaza Ponce de León). Je betaalt 1,50 als borg voor het pasje, dit geld krijg je weer terug na inlevering.


Toeristenkaart 3 dagen: 10 euro, geldig voor 3 dagen in alle buslijnen, verkrijgbaar bij informatieloketten (Prado de San Sebastián en Plaza Ponce de León). Je betaalt 1,50 als borg voor het pasje, dit geld krijg je weer terug na inlevering.
1 rit: 1,30 euro, verkrijgbaar in de bus, met contant geld betalen, liefst gepast.


Multi buspas (Bonobus): aankoop van de pas bij informatieloketten of de Tabacos winkeltjes en kiosken. Je hebt ze mét overstap (7 euro) en zonder overstap (6,40 euro). Bij elke rit wordt er 0,70 of 0,64 Euro afgehaald. Je moet 1,50 betalen als borg voor het pasje.
Feria rit: 1,50, verkrijgbaar in de bus

Kijk voor meer informatie op de website van Tussam.
Bij itinerarios líneas heb je routes van elke buslijn. Je kunt er ook vanaf de homepage een kaart (overzicht) downloaden. In principe zijn de C1, C2, C3, C4, C5 en C6 de circulaire lijnen, zo circuleert de C5 in het stadscentrum.



Nachtservice:
Lijn 16 rijdt op donderdag, vrijdag, zaterdag en op feestdagen om 0.00, 01.00 en om 02.00 vanaf Plaza Jerónimo de Córdoba.
Daarnaast rijden de A1,A2,A3,A4,A5 en A6, de N28 en N29 ook s´nachts om 0.00, 01.00 en om 02.00 vanaf Prado de San Sebastián.

Speciale bus naar het vliegveld: Deze buslijn heet EA (Especial Aeropuerto). Je kunt een kaartje kopen in de bus en hij rijdt ongeveer elke 30 minuten. In januari 2013 is de busdienst verbeterd! Volg deze link voor actuele informatie en de haltes.

Wat je beslist moet doen:

Flamenco en gitaar Ga beslist naar casa de la guitarra. Klein podium, grootse performance. Absolute aanrader voor zang, gitaar en dans.



Als je alle bezienswaardigheden van Sevilla hebt bekeken, steek dan eens de brug over. Aan de overkant vind je aan de rivier heel veel restaurants waar je op het terras heerlijk kunt eten. Een stuk rustiger dan in het toeristische gedeelte. Veel goedkoper en nauwelijks toeristen.

Ga zeker alle attracties af Tip ga eerst naar de cathedraal (Stempel halen in je Pelgrimspas) en pas daarna naar het alcazar, anders maakt de cathedraal te weinig indruk terwijl deze ook echt bijzonder is! Ga ook zeker naar het plaza d'espagna, en het park En daarnaast, vooral veel tapas eten! en op terrasjes zitten



Wat je niet moet doen:

Houd rekening met de siesta. In Sevilla doet, meer dan elders in Spanje, vrijwel iedereen er aan mee. Dat betekent dat de winkels tussen pakweg 14.00 en 17.00 uur gesloten zijn. Verder kun je pas laat op de avond in restaurants terecht. Wil je niet alleen zitten? Ga dan pas vanaf een uurtje of 21.00 eten. Vanaf 22.00 uur komt de boel echt goed op gang.



Het is een dure stad hotel prijzen en de prijzen van gerechten liggen voor Spaanse normen erg hoog . Als je oplet en kijkt waar de bevolking eet dan valt het uit eten wel mee . Ieder restaurant serveert een menu del dia , 3 gangen incl . drinken . De obers bieden ã la carte gerechten aan dus niet doen!

    
De stad heeft veel bezienswaardigheden , waar ook voor betaald moet worden  persoonlijk vond ik het Reales Alcazares de entreeprijs van 7,50 euro best waard . De tuinen van Murillo die hieraan grenzen zijn gratis en ook hier zijn mooie plekken .
‘s Avonds kun je op de trappen van de kathedraal aan de avd. de la Constitucion luisteren naar een optreden van straatmuzikanten waaronder een goede violist die klassiek en pop speelde .

Bij het toeristen buro , ook op de avd de la Constitution , waar ook Engels gesproken wordt kun je naast info ook een gratis plattegrond van het centrum krijgen , die heb je wel nodig om niet te verdwalen in de straatjes en stegen.
Pelgrimspas heb ik wel in Zwitserland al gekocht

Sevilla Kathedraal hier kan je je eerste stempel halen
Bij de ingang van de kathedraal aan de Plaza del Triunfo wordt een gratis pelgrimspas verstrekt , na 11.00 u ‘s morgens .
Het kantoor van Amigos del Camino de Santiago de Sevilla c/ San Jacinto 25 verstrekt ook een gratis pelgrims pas , bij de Triana brug vlak bij het pelgrimspad dat naar Camas leidt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten